Draadloze gaming headsets - Voor de nieuwe generatie consoles (2024)

Er staat maar één model in de titel boven deze pagina, maar in werkelijkheid hebben we het hier over twee verschillende versies van de Stealth 700 Gen 2. Net als Astro met de A20 en SteelSeries met de Arctis 7 doet, levert Turtle Beach een versie voor Xbox en een versie voor PlayStation. De headsets van Turtle Beach zijn echter minder makkelijk uitwisselbaar als die van de twee concurrenten.

Stealth 700 Gen 2

MerkTurtle Beach
PlatformPlayStation, Xbox, pc*, mobiel**
Prijs€ 139,-
Gewicht345g (PS) / 390g (XB)
Batterijduur10,35 uur
3,5mmNee
BluetoothJa
ANCNee
*Met Xbox Wireless Adapter
**Via bluetooth

De Stealth 700 Gen 2 is een stevige jongen. Het is een vrij grote headset die daardoor ook vrij zwaar is. De headset is opgehangen aan een brede metalen strip die beide oorschelpen verbindt. De strip verdwijnt vrijwel geheel in een kunststof omhulsel dat van binnen is bekleed met een kunstleer dat zacht genoeg is.

Gelukkig heeft Turtle Beach gekozen voor een flexibele verbinding tussen de hoofdband en oorschelpen. De schelpen zijn daardoor zowel in horizontale als verticale richting te kantelen. Dat zorgt ervoor dat de oorschelpen van de Stealth 700 goed afsluiten. Door de ovalen vorm vallen ze ook mooi over je oren. Daar zijn ze ruim genoeg voor.

Het zijn met name de oorschelpen die de Stealth 700 zijn kloeke voorkomen geven, want ze zijn uit de kluiten gewassen. Zowel de oorschelpen als de kussens zijn dik en robuust. Dat voel je als je de Stealth 700 op hebt. De headset zit als een huis. Dat is een andere manier om te zeggen dat de headset flinke druk op je hoofd uitoefent, wat je bij langere speelsessies goed gaat voelen. Opvallend is verder dat de oorkussens zulke dikke, met stof beklede randen hebben. Dat vangt de druk een klein beetje op. Desondanks had de kracht die de headset op je hoofd uitoefent wat ons betreft wel iets minder mogen zijn. De oorkussens zijn makkelijk te verwijderen, maar gek genoeg biedt Turtle Beach geen vervangende exemplaren aan.

Bediening

Turtle Beach heeft alle aansluitingen en knoppen op de linkeroorschelp geplaatst: de powerknop, modeknop en bluetoothknop, en twee draaiwielen. De bovenste van die twee regelt het volume van de headset, de onderste de mix tussen game-audio en chatvolume. De functie van het onderste wiel en van de modeknop kun je veranderen via een app voor mobiele telefoons die Turtle Beach beschikbaar stelt. Het mixwiel is van het eeuwig doordraaiende type en mist een duidelijke middenstand.

Verder vind je aan de voorkant van de linkeroorschelp een in de behuizing weggewerkte microfoonarm. Die kun je naar beneden klappen, wat er tegelijk voor zorgt dat mute wordt opgeheven. De arm is handig, maar wel wat kort. De microfoon zit ergens halverwege je wang, terwijl we hem liever tot bij een mondhoed geplaatst zien. Het staat het functioneren van de microfoon echter niet in de weg. Je klinkt prima door de microfoon van de Stealth 700 Gen 2. Het volume van de microfoon is goed en je klinkt natuurlijk. Van de hier geteste modellen ben je met de Stealth 700 het best verstaanbaar.

Geluid

Het geluid dat de headset op je oren loslaat is iets minder goed. Zoals bij de meeste gamingheadsets is het laag hier stevig, maar beheerst. Waar het laag bij sommige gamingheadsets makkelijk vervormt of modderig kan klinken, blijft het bij de Stealth 700 Gen 2 goed, ook als je de headset flink harder zet. Het midden klinkt goed en helder, maar het hoog helaas wat scherp en onevenwichtig. Het zorgt ervoor dat de Stealth 700 Gen 2 af en toe schel klinkt. Zeker bij sommige scherpe, hoge geluiden als bekkens, high hats of vergelijkbare geluiden uit een game. Het geluid van de Stealth 700 Gen is daarmee zeer acceptabel, maar headsets als de Astro A20 en Razer Kaira Pro klinken beter.

De twee versies van de headset klinken identiek. De verschillen zitten dan ook niet in de drivers of de microfoon. De verschillen zitten eigenlijk enkel in de manier waarop je de headsets verbindt met de verschillende apparaten waar je ze op aan kunt sluiten. De Xbox-versie van de Stealth 700 maakt gebruik van Xbox Wireless, wat betekent dat je meelift op hetzelfde protocol als waarmee de controllers zijn verbonden. Het zorgt voor een snelle verbinding die makkelijk is te maken. De Xbox-versie heeft een klein extra knopje dat de PlayStation-versie niet heeft en dat je indrukt om verbinding te maken met de console.

Het knopje en de achterliggende elektronica zorgen ervoor dat de Xbox-versie net wat zwaarder is dan de PlayStation-versie. Xbox Wireless is handig en stabiel, maar zorgt ervoor dat je de Xbox-variant niet zomaar op een pc aan kunt sluiten. Dat kan via bluetooth, want daar beschikken beide versies over, maar het kan ook via de 'Xbox draadloze adapter voor Windows 10' die Microsoft verkoopt voor 23 euro. Daarmee maak je gebruik van een snellere en stabielere verbinding via 2,4GHz. Windows herkent de Stealth 700 dan als Xbox Controller, maar je kunt desondanks toch via de Stealth 700 luisteren en spreken. Helaas heeft de Windows-app van Turtle Beach er wel wat moeite mee. Hij herkent de headset niet. De app is bedoeld om updates te installeren en dat lukt dus niet.

Bij de versie van de Stealth 700 Gen 2 voor PlayStation werkt het gelukkig wel naar behoren. De PlayStation-versie wordt geleverd met een 2,4GHz-dongle, wat maakt dat de headset net wat lichter is dan de Xbox-versie. De dongle kan ook worden gebruikt om de Stealth 700 op een pc aan te sluiten en daarbij wordt hij wel gewoon herkend, zowel door Windows als door de app van Turtle Beach. Hiermee lukt het dus wel om de firmware van de headset bij te werken.

De pc-app - hij is er voor Windows en macOS - dient vreemd genoeg enkel om de firmware bij te werken. Je kunt er verder niets mee, dus ook geen instellingen van de headset beheren. Die optie is er wel. Daar heeft Turtle Beach een aparte app voor die alleen beschikbaar is voor mobiele apparaten. Er is een versie voor Android en iOS. De app werkt prima, maar het is een wat vreemde keuze om dergelijke instellingen enkel via een mobiele app te laten lopen. Het is uiteraard fijn om instellingen via je mobiel apparaat te kunnen wijzigen als je de Stealth 700 op een console hebt aangesloten, maar het is vreemd om een uitgeklede app te bieden voor de pc-gamers onder ons.

De Stealth 700 Gen 2 is in functionaliteit enigszins vergelijkbaar met de A20 van Astro en de Arctis 7 van SteelSeries. Dat zijn beide ook headsets die leverbaar zijn in aparte varianten voor Xbox en PlayStation. De Stealth 700 blijft in vergelijking met die twee echter iets achter, zeker voor de gamers die verschillende consoles bezitten. Voor de Astro A20 is een tweede dongle verkrijgbaar waarmee de headset voor zowel Xbox als PlayStation geschikt is, en SteelSeries levert de Arctis 7X zelfs met een dongle waarmee je hem draadloos met zowel een pc, Xbox, PlayStation als Switch kunt verbinden. Dat zit er met de Stealth 700 helaas niet in.

Conclusie

Turtle Beach brengt met de Stealth 700 Gen 2 een heel stevige gamingheadset op de markt, die beschikbaar is in een versie voor Xbox en een versie voor PlayStation. Beide zijn ook te koppelen aan een pc, al heb je daar bij de Xbox-versie wel een apart verkrijgbare Xbox Wireless Adapter voor nodig. De headsets beschikken over bluetooth, zodat je ze ook aan een mobiel apparaat kunt koppelen. Helaas ontbreekt een 3,5mm-aansluiting. Dat de Stealth 700 zo stevig is, heeft nadelen. De headset drukt flink op je hoofd en is behoorlijk zwaar. Hij zit daarmee niet heel fijn, zeker niet bij langere sessies. Het geluid van de Stealth 700 is acceptabel, maar niet fantastisch. De bas is stevig en het hoog af en toe schel. In deze prijsklasse zijn beter klinkende alternatieven met vergelijkbare functionaliteit te vinden. Het geluid van de inklapbare microfoon is wel erg goed. De Stealth 700 Gen 2 is helaas minder multifunctioneel dan directe concurrenten zoals de Astro A20 en SteelSeries Arctis 7X.

Pluspunten

  • Geluid microfoon erg goed
  • Heeft bluetooth

Minpunten

  • Draagcomfort laat te wensen over
  • Xbox-versie heeft dongle nodig voor pc
  • Instellingen enkel via mobiele app

Getest

Turtle Beach Stealth 700 Gen 2

Prijs bij publicatie: € 139,-

Bekijk product

Draadloze gaming headsets - Voor de nieuwe generatie consoles (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated:

Views: 6607

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.