Iberische watersalamander: wat het is, waar hij leeft, gedrag en verzorging - InfoAnimales (2024)

Iberische watersalamander: wat het is, waar hij leeft, gedrag en verzorging - InfoAnimales (1)

Een van de bekendste amfibieën van het hele Iberisch schiereiland is de Iberische watersalamander. Dit kleine dier, meer gewend om in het water te leven dan daarbuiten, komt voor in verschillende delen van Spanje en ook in het buurland Portugal.

Als huisdier is het echter niet gebruikelijk, zelfs niet als het kan worden gehouden. Bekend wat zijn uw wensen zodat het dier zich in goede gezondheid ontwikkelt en de levensverwachting lang is.

Wat is een Iberische salamander

De Iberische salamander, wetenschappelijk genoemd Lissotriton Boscai, is een van de weinige amfibieën die zijn staart behoudt. In vergelijking met andere salamanders in Spanje is hij veel kleiner. En het is dat de Iberische salamander, in het geval van mannetjes, tussen de 6 en 7-7,5 centimeter kan meten; aan zijn zijde, vrouwtjes zijn groter, bereikend 7-10 centimeter.

Het deel van de kop is minder breed dan lang en heeft een afgeronde snuit. De ogen zijn erg klein, maar ze vallen erg op, en ze vallen op in een gouden toon en enkele zwarte banden aan de zijkanten van de pupil.

[gerelateerde url=»https://infoanimales.net/newts/marbled-newt/»]

Wat zijn huid betreft, hij is glad zolang hij in het water blijft.. Als hij er echter uit komt, wordt zijn huid korrelig. Deze huid heeft bruine tinten (bruin, geelachtig, olijfgroen, grijsbruin, etc.) met enkele donkere of zwarte vlekken op het lichaam. Nu is de ventrale zone van de Iberische salamander totaal anders. Hierin vind je een kleur tussen geel, rood of oranje met zwarte stippen.

Iberische watersalamander: wat het is, waar hij leeft, gedrag en verzorging - InfoAnimales (2)

De poten van de Iberische salamander zijn erg klein en hebben geen singelband, behalve dat ze zwak zijn. Desondanks is hij een geweldige zwemmer en heeft hij een grote behendigheid in het water.

Hoe een mannelijke Iberische salamander te onderscheiden van een vrouw

Een van de eerste verschillen tussen a Lissotriton Boscai mannetje en een vrouwtje is de grootte van elk. De vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes.

Bovendien is dat een ander verschil mannetjes hebben een meer gestileerd lichaam, met een meer langwerpige kop dan vrouwtjes en meer uitgesproken oorspeekselklieren.

[gerelateerde url=»https://infoanimales.net/tritones/pygmy-triton/»]

In het achterste gedeelte, de kleur van de mannetjes heeft een groter contrast dan de vrouwtjes, en de vlekken op de staart zijn meer opzichtig en helder.

Ten slotte hebben de mannetjes een meer prominente cloacale tepel, naast het feit dat deze oranje is (vaak met zwarte en witte lijnen).

Waar leeft de Iberische salamander?

In tegenstelling tot andere amfibieën, geeft de volwassen Iberische salamander meestal de voorkeur aan de wateromgeving in plaats van aan de terrestrische omgeving. Daarom wordt het meestal gevonden in vijvers, beekjes, fonteinen, vijvers, enz. Het is ook te zien in gecultiveerde gebieden, vooral geïrrigeerd land.

In Spanje de Iberische salamander is te vinden in het centrale en westelijke deel van het schiereiland, zoals Extremadura, Castilla la Mancha, Castilla y León, evenals in het deel van Galicië, Asturië, enz. Sommige exemplaren worden gevonden in Andalusië, zoals in Doñana, waar sommige exemplaren vaak worden waargenomen.

Het gedrag van de Lissotriton Boscai

De Iberische salamander is een dier meer nachtelijk dan dag. 'S Morgens blijven ze meestal in het water en observeren ze vaak alles wat er om hen heen gebeurt, en' s nachts zijn ze het meest actief en actief.

Er is maar één tijd van het jaar dat hij ook 's ochtends actief is: in de paartijd.

[gerelateerde url=»https://infoanimales.net/newts/palmated-newt/»]

In het water is hij behoorlijk wendbaar, maar hetzelfde gebeurt niet op het land, vandaar dat ze de voorkeur geven aan het watermilieu. Het is gebruikelijk dat hij nauwelijks uit het water komt en alleen zijn hoofd opheft om te ademen, en enkele seconden later weer naar beneden zakt.

Iberische watersalamander zorg

Iberische watersalamander: wat het is, waar hij leeft, gedrag en verzorging - InfoAnimales (3)

Het is niet gebruikelijk om een ​​Iberische salamander in huis te hebben, maar in veel huizen hebben ze ze als huisdier en om ze alle zorg te kunnen geven die ze nodig hebben, moet je de belangrijkste aspecten kennen om ze een geschikt leefgebied te bieden om in te leven. ontwikkelen en groeien alsof ze in het wild leven.

waar een te hebben Lissotriton Boscai

Om een ​​Iberische salamander in huis te hebben, is het belangrijk om een ​​terrarium te hebben waar je het leefgebied van deze amfibie kunt nabootsen. Ervoor, het zal nodig zijn verdeel het terrarium in zones, aquatisch en terrestrisch, beide vegetatie gebruiken zodat het zich kan verbergen of er gewoon de dag of nacht tussen kan doorbrengen.

Wat betreft de grootte van het terrarium, omdat het een klein dier is, heeft het geen grote afmetingen nodig, hoewel het niet wordt aanbevolen dat het in een kleine ruimte of met weinig mobiliteit leeft.

Het is belangrijk dat het terrarium heeft een goede ventilatie omdat vochtigheid bacteriën en schimmels kan creëren die de gezondheid van de amfibie in gevaar kunnen brengen. Daarnaast moet het water zuurstofrijk zijn en moet de luchtvochtigheid hoog zijn (wel de problemen die dit met zich meebrengt in de gaten houden).

Een ander aspect waarmee rekening moet worden gehouden, is het filteren van het water, omdat salamanders het water gemakkelijk vervuilen en het moet worden vervangen of vernieuwd als eerdere maatregelen niet worden genomen.

Wat eet een watersalamander?

Over het algemeen de Iberische salamander eet levende insecten We spreken bijvoorbeeld van vliegen, muggen en andere diptera.

Andere dieren zoals heteroptera (zoals bedwantsen), amfibische larven, coleoptera (zoals kevers, lieveheersbeestjes, enz.), ostracoden (schaaldieren die op kokkels lijken), nematoden (eigenlijk wormen), enz.

De meeste van De voeding vindt plaats in het water, eet zelden op de grond omdat ze zich voeden met wat er in hun midden valt.

Reproductie van de Iberische salamander

Iberische watersalamander: wat het is, waar hij leeft, gedrag en verzorging - InfoAnimales (4)

Het broedseizoen van de Iberische salamander vindt plaats tussen de maanden januari en mei. Paring, die overdag of 's nachts kan plaatsvinden, vindt plaats wanneer het mannetje zich in de tegenovergestelde richting van het vrouwtje positioneert, het ding beweegt en een zak met sperma deponeert die het vrouwtje verzamelt.

Na dat moment, Het vrouwtje begint eieren vrij te geven van februari tot mei. (of zelfs begin juni). In totaal kunnen er tot 250 kleine eieren (2 mm in diameter) achterblijven. Deze zullen worden afgezet tussen de vegetatie of, als die er niet is, op een ander object. Ze kunnen ze ook op de grond achterlaten in het water waar ze wonen.

Na een paar weken komen de eieren uit en hatchlings zijn slechts ongeveer 8 mm. Ze zullen lichtgeel van kleur zijn en na verloop van tijd lichter bruin worden met donkere gebieden op de rug. Kenmerkend is dat ze zowel op de rug als op de staart een mand hebben.

Naarmate ze groeien, komt er een tijd dat metamorfose plaatsvindt, waarna de kleur van hun rug verder donkerder wordt en de kam die ze hadden kleiner wordt. De poten zullen veel ontwikkelen terwijl hun kieuwen ruwer zullen zijn. Zodra het proces is voltooid, de Iberische salamander kon ongeveer 2-3 centimeter meten en van daaruit zal het zich verder ontwikkelen totdat het als volwassene minimaal 6 centimeter bereikt.

Iberische watersalamander: wat het is, waar hij leeft, gedrag en verzorging - InfoAnimales (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 5581

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.