Motor huren met je A1 rijbewijs. Onze top 5 lichte motoren (2024)

Als je op je 18e je motorrijbewijs haalt krijg je een A1 rijbewijs. Met een A1-rijbewijs heb je de mogelijkheid om motorfietsen met een maximaal vermogen van 11 kW (125 cc of sommige elektrische motoren) te rijden. Motoren met een vermogen van 11 KW zijn ideaal voor beginnende motorrijders. Door het relatief lage gewicht en vermogen zul je deze - ook zonder veel ervaring - prima kunnen beheersen. Dat geeft zelfvertrouwen bij het rijden. Door met veel zelfvertrouwen de weg op te gaan heb je volop gelegenheid om je inzicht in het verkeer, anticiperen en weggedrag perfect te leren. Hoewel je misschien nog weinig ervaring hebt, betekent dit niet dat je genoegen hoeft te nemen met een minder indrukwekkende motorfiets. Er zijn veel modellen beschikbaar, zowel nieuw als tweedehands. Van scooters tot hypersport modellen. In deze blog zie je ons lijstje met favoriete motoren die geschikt zijn voor het A1 rijbewijs.

A1, A2 of A. Hoe zit het ook alweer?

Het motorrijbewijs A bestaat uit 3 categorieën. Met een A1 rijbewijs mag je een motor met maximaal 125 cc (11 kiloWatt) rijden. Met een A2 mag je – vanaf je 20e – op een motor met maximaal 35 kiloWatt rijden. De leeftijd voor het behalen van de het zware (A) motorrijbewijs is sinds 2018 verlaagd naar 21 jaar. Voorheen was dit 24 jaar. Wanneer je nu jonger bent dan 24 en je A rijbewijs haalt dan krijg je maximaal 2 jaar Code 80 op je rijbewijs. Met Code 80 mag je slechts een motor van de categorieën A2 en A1 besturen. Code 80 vervalt automatisch na 2 jaar of wanneer je voor die tijd 24 wordt. Je hoeft dan niet opnieuw examen te doen. Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de zware motor (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen. Als je via het getrapte systeem je rijbewijs voor de zware categorie (A) behaalt, dan krijg je geen code 80 op je rijbewijs.

Voordelen van een lichte motor

Motoren en scooters van 125 cc zijn licht (meestal tussen 100 en 150 kg) en dus makkelijk te besturen, vooral in de stad en in fileverkeer. Motoren van 125 cc hebben een topsnelheid van zo'n 110 km/uur en zijn daardoor minder geschikt voor lange ritten op de snelweg. In stadsverkeer, in de file en voor woon-werkverkeer tot zo'n 50 km zijn dit soort motoren ideaal. Motoren in dit segment zijn ook nog eens heel betaalbaar in aanschaf en onderhoud en rijden erg zuinig.

In sommige landen buiten Nederland kun je soms met je autorijbewijs een motor(scooter) met van 125 cc huren. Ook Nederlandse autorijbewijzen worden daarbij soms door verhuurders geaccepteerd. Wij raden je ten alle tijden af om met je autorijbewijs een motor te huren. Volgens de Nederlandse wet heb je voor het besturen van een tweewielig motorvoertuig met een cilinderinhoud van meer dan 50 cc een motorrijbewijs nodig. In geval van een ongeluk ben je simpelweg niet verzekerd als je een motor met je autorijbewijs bestuurt. Lees hier meer over de regels voor motorrijders.

Top 5 motoren voor je A1 rijbewijs

In deze blog presenteren wij een overzicht van onze top 5 125cc motorfietsen die geschikt zijn om met je A1 rijbewijs te rijden.

Kawasaki Z125 De Z125 biedt de kenmerkende uitstraling waar de Z-serie om bekend staat. Ook Z125 heeft volwassen afmetingen en een A1 motorblok van 15 pk (11kW). Daarmee is de Z125 de ideale opstap in het populaire naakte segment dat door de Kawasaki Z-familie wordt gedomineerd. De Z125 is ook te huur via Kawasaki Rent https://actie.motoshare.nl/kawasaki/ (Powered by MotoShare).

BMW CE 04

Je kunt ook elektrisch huren met je A1 rijbewijs. Wat dacht je van deze futuristisch ogende CE 04?

De BMW CE 04 is een elektrische emissievrije motorscooter. Het design, de technische uitvoering en gebruiksmogelijkheden zijn gedurfd en zouden wel eens een revolutie kunnen betekenen in het gebruik van de motor voor woon-/werkverkeer.

Yamaha XRS 125

De fraaie XSR125 heeft alles in huis om je snel op je bestemming te brengen. Door de tijdloze uitstraling en iconische kleuren valt deze motorfiets overal op. Het 125 cc/11 kW-motorblok met volledig vermogen en de wendbare besturing maken de rit naar je werk of school echt een feestje!

Honda CB125R

De CB125R is de perfecte motor voor nieuwe rijders die volop willen genieten. Als het kleine broertje van de CB1000R maakt hij meteen indruk. Hoe meer je met de CB125R rijdt, hoe meer vertrouwen je krijgt. Zijn compacte afmetingen maken hem eenvoudig in gebruik, terwijl de premium kenmerken de perfecte introductie vormen voor het echte motorrijden. Het DOHC ééncilinder motorblok met vier kleppen presteert 11 kW en 11,6 Nm aan maximaal koppel met de soepele zesversnellingsbak.

Zero DS

Elektrisch motorrijden zit in de lift. Elektrische motoren hebben een ongekend vermogen en zijn erg snel. Het koppel is op ieder moment van het rijden 100% beschikbaar. De Zero DS is een echte all-round elektrische motorfiets en geschikt voor ieder motorrijbewijs! Door het continu vermogen van 11kW is de Zero DS al geschikt vanaf het rijbewijs A1.

A1 motor huren bij MotoShare

Via Motoshare kun je veel verschillende A1 motoren huren. Zowel bij dealers als bij particuliere eigenaren in heel Nederland. Je kunt gemakkelijk de beschikbaarheid zien en online jouw favoriete A1 motor reserveren. Alleen via MotoShare betaal je geen borg vooraf en heb je standaard onze aantrekkelijke huurvoorwaarden met véél vrije kilometers. Dus maak snel een keuze en boek – ook als beginnende motorrijder - een mooie trip.

Volg MotoShare op

of

Motor huren met je A1 rijbewijs. Onze top 5 lichte motoren (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated:

Views: 6418

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.